ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΥΔΡΕΥΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντλίες Θερμότητας
Pellet
Ξύλο
Ηλεκτρική Θέρμανση
Φωτοβολταϊκά
Δραστηριότητες / Θέρμανση Δαπέδου

 

Τι είναι

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια αξιόπιστη και οικονομική μορφή θέρμανσης που χρησιμοποιεί το δάπεδο ενός χώρου σαν σώμα θέρμανσης συνδυάζοντας έτσι την απόλυτη υγιεινή με την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ιστορικά οι πρώτες εφαρμογές της ανάφέρονται στην αρχαιότητα (τα υπόκαυστα των Ρωμαίων) και με συνεχή εξέλιξη έφτασε στην σημερινή της μορφή όπου νερό, χαμηλής θερμοκρασίας (40 - 500 oC), κυκλοφορεί σε ειδικού τύπου σωληνώσεις ενσωματωμένες στο δάπεδο του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε.Τα πλεονεκτήματα

1) Υγιεινή θέρμανση

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες ευεξίας σε ένα χώρο είναι : η θερμοκρασία του αέρα, η θερμοκρασία των επιφανειών που περιβάλλουν τον άνθρωπο (τοίχοι, δάπεδο, οροφή) κΚατανομή θέρμανσηςαι η υγρασία του αέρα.

Από πλευράς υγιεινής ένα ιδανικό σύστημα πρέπει να θερμαίνει τον αέρα του χώρου ομοιόμορφα, περισσότερο από το δάπεδο έως το ύψος 1,80 μέτρα και λιγότερο κοντά στην οροφή.

Η θέρμανση δαπέδου πλησιάζει περισσότερο  από κάθε άλλο σύστημα στην ιδανική αυτή κατανομή θερμοκρασίας. Επιπλέον η απουσία ρευμάτων αέρα (αντίθετα με τα θερμαντικά σώματα) αποτρέπει την κυκλοφορία της σκόνης και η χαμηλή θερμοκρασία της επιφάνειας του δαπέδου (28 - 300 oC) διατηρεί την υγρασία του αέρα στα ιδανικά επίπεδα.Παλαιότερα, κατα τις πρώτες εφαρμογές της στην Ελλάδα την δεκαετία του ΄80, η θέρμανση δαπέδου είχε κατηγορηθεί για προβλήματα υγείας (κυκλοφοριακά, κιρσούς στα πόδια), ας δούμε όμως γιατί συνέβη αυτό. Η εγκατάσταση των σωληνώσεων στο πάτωμα και η σωστή διάστρωσή τους (πυκνή και αραιή ζώνη) απαιτεί την ύπαρξη σωστής μελέτης για κάθε εφαρμογή.

Αν αυτό δεν γίνει για λόγους "οικονομίας" και η εγκατάσταση δεν μπορεί να
Δαπεδόστρωση
καλύψει τις απώλειες θερμότητας του χώρου λειτουργώντας με χαμηλές θερμοκρασίες νερού, υποχρεωτικά πλέον η θερμοκρασία στο νερό της εγκατάστασης και κατ΄επέκταση στο δάπεδο έπρεπε να ανέβει πιο ψηλά (35 - 400 oC) με αποτέλεσμα να προκύπτει μεταφορά θερμότητας από το δάπεδο στο ανθρώπινο σώμα.
Αντίθετα σ' ένα σωστά μελετημένο και εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης δαπέδου η θερμοκρασία της επιφάνειας του δαπέδου δεν ξεπερνά τους 290 oC. Σε αυτή την θερμοκρασία υπάρχει μεταφορά θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα στο δάπεδο.

 

2) Ελευθερία στην διαρύθμιση

Τα συμβατικά θερμαντικά σώματα καταλαμβάνουν χώρο, δεσμεύουν την τοποθέτηση των επίπλων, δημιουργούν πρόβλημα στην διακόσμηση των χώρων.

Με την θέρμανση δαπέδου αυτά τα προβλήματα απλά δεν υπάρχουν, οι χώροι είναι πλήρως εκμεταλεύσιμοι χωρίς δεσμεύσεις και δύσκολες επιλογές για την θέση και το μέγεθος των σωμάτων.

 

3) Εξοικονόμηση ενέργειας

Η χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στο δίκτυο σωληνώσεων, ο μικρότερος όγκος αέρα που θερμαίνεται (μέχρι τα 2,0 μέτρα ύψος), οι μηδενικές απώλειες θερμότητας από το δάπεδο και οι χαμηλότερες απαιτούμενες θερμοκρασίες στον χώρο λόγω της θέρμανσης με ακτινοβολία από το δάπεδο, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 25%.

Επιπλέον η χαμηλή θερμοκρασία του νερού προσαγωγής και η ήπια λειτουργία της κάνουν την ενδοδαπέδια θέρμανση το μοναδικό σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει με χρήση εναλλακτικών - ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ηλιακή θέρμανση, γεωθερμία, αντλίες θερμότητας) χωρίς την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

 

4) Ποιότητα ζωής

Ο τρόπος κατασκευής και λειτουργίας της θέρμανσης δαπέδου εμπεριέχει χαρακτηριστικά που ανεβάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής στους χώρους που εγκαθίσταται.

Η σκόνη δεν αιωρείται στον χώρο, δεν απανθρακώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες των θερμαντικών σωμάτων, δεν μαυρίζει τους τοίχους και τις κουρτίνες.

Θερμαντικά σώματα απλά δεν υπάρχουν, επομένως δεν χρειάζονται συντήρηση και βάψιμο, δεν "χτυπάνε" όταν ζεσταίνονται, δεν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά.

Η ηχομόνωση που προσφέρουν οι ειδικά διαμορφωμένες πλάκες που χρησιμοποιούνται φτάνει τα 32 Db, αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα σε κατοικίες με περισότερους από έναν ορόφους.

Η θέρμανση κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου χωρίς υπέρθερμα σημεία και κρύες ζώνες. Ένα ευχάριστα ζεστό πάτωμα με μάρμαρο, πλακάκι ή ξύλο είναι  ιδανικό για να παίζουν τα παιδιά άφοβα.

 

 

Το κόστος - η εγκατάσταση

Κατασκευαστικά η θέρμανση δαπέδου είναι ελαφρώς ακριβότερη από ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης με σώματα (περίπου 20-25%). το κόστος αυτό όμως περιλαμβάνει επιπλέον πρόσθετα στοιχεία που στην απλή θέρμανση δεν υπάρχουν όπως η θερμομόνωση και η ηχομόνωση του δαπέδου, η δυνατότητα ρύθμισης παροχής σε κάθε κύκλωμα κλπ.

Το κόστος λειτουργίας όμως είναι σημαντικά χαμηλότερο (έως 30%) και η όποια διαφορά στο κόστος αγοράς αποσβένεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης με αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου, η εγκατάσταση θέρμανσης δαπέδου να αποδεικνύεται φθηνότερη.

 

Μελέτη - Προσφορά

 

Η εκπόνηση της μελέτης θέρμανσης δαπέδου γίνεται από ειδικευμένο Μηχανολόγο Μηχανικό και αρχίζει από τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών κάθε χώρου σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα κατασκευής του.

Οι κατόψεις της οικοδομής και πιθανόν οι τομές της είναι απαραίτητες για την σωστή μελέτη του χώρου, όπως και οι μονώσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Αφού καθοριστούν οι θέσεις του λεβητοστασίου ή της εναλλακτικής πηγής θέρμανσης, των συλλεκτών θέρμανσης και η όδευση των κεντρικών στηλών, χρησιμοποιείται ειδικό πρόγραμμα σε Η/Υ που μας δίνει τον τρόπο διάστρωσης των σωληνώσεων, τις θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής, την αποδιδόμενη ενέργεια σε κάθε κύκλωμα, την ρύθμιση των συλλεκτών για την απαιτούμενη παροχή κλπ κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Η παραπάνω διαδικασία είναι απαραίτητη και εγγυάται το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά την κατασκευή της εγκατάστασης.

Απο τα παραπάνω διαμορφώνεται και το τελικό κοστολόγιο της θέρμανσης δαπέδου που μαζί με τα υπόλοιπα μέρη της εγκατάστασης σχηματίζουν και την τελική προσφορά μας προς τον πελάτη.

 

Κατασκευή - Υλικά

Τα υλικά της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι :

  • Η μονωτική πλάκα ή μορφόπλακα, πρόκειται για ειδικά κατασκευασμένη πλάκα από διογκωμένη πολυστερίνη υψηλής πυκνότητας (30 Kg/m3) η οποία στην πάνω της επιφάνεια έχει επένδυση από φίλμ πολυαιθυλενίου. Η διαμόρφωση της επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη διάστρωση του σωλήνα στην επιθυμητήkyklvma2 πυκνότητα ενώ παράλληλα προσφέρει θερμομονωση, ηχομονώση και φραγή υδρατμών (απαραίτητη αν η θέρμανση δαπέδου συνδυαστεί με δροσισμό δαπέδου)
  • Η περιμετρική ταινία από αφρώδες πολυαιθυλένιο που τοποθετείται περιμετρικά στον τοίχο και παραλαμβάνει τις διαστολές του δαπέδου όταν αυτό θερμαίνεται.
  • Ο σωλήνας θέρμανσης που χρησιμοποιείται για την θέρμανση δαπέδου είναι κατασκευασμένος από δικτυωμένο πολυαιθυλένιο ΡΕΧ σε διάφορες διατομές (16Χ2, 17Χ2, 18Χ2) και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις λειτουργίας της εγκατάστασης (μέγιστη πίεση 6 Bar, μέγιστη θερμοκρασία 700 C).

Εξωτερικά έχει επένδυση από ένα πλαστικό φίλμ (φράγμα οξυγόνου) που αποτρέπει την διείσδυση ο

ξυγόνου στο νερό της εγκατάστασης για μέγιστη προστασία των μεταλλικών μερών του δικτύου από διάβρωση.

Επίσης χρησιμοποιείται και πολυστρωματικός σωλήνας PEX-AL-PEX σε διάφορες

Μορφόπλακα

διατομές (16Χ2, 18Χ2) ο οποίος περιλαμβάνει ένα φύλλο αλουμινίου, συγκολλημένο με τεχνολογία Laser, ανάμεσα σε δύο στρώματα πολυαιθυλένιου

ΡΕΧ. Αυτή η κατασκευή του δίνει ακόμη μεγαλύτερες αντοχές (μέγιστη πίεση 10 Bar, μέγιστη θερμοκρασία 950 C), αλλά τον κάνει πιο δύσκαμπτο και δύσκολεύει την διάστρωσή του.

 

 

Πρόγνωση Καιρού!
Οι προγνώσεις καιρού παρέχονται απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Μελέτη ΕΜΠ
Μελέτη ΕΜΠ
Πρωτοβουλία για το παιδί
Πρωτοβουλία για το παιδί - Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας